LEZINGEN VAN CURSISTEN

Yoeke Nagel

Met vertrouwen de dag in

Vertrouwen is nergens op gebaseerd. Als het goed is tenminste. En juist daarom worden we er zo gelukkig van.

Dat is niet zomaar een stelling, dat is een controleerbaar feit. 

Ik haal er even een voorbeeld bij uit mijn eigen kindertijd. Op een zondagochtend klom ik op het bed van mijn ouders. Ik was denk ik een jaar of vijf. Mijn moeder stond haar ondergoed uit de kast te pakken, met haar rug naar me toe. ‘Vannacht heb ik gevlogen!’ riep ik blij.

Marcel van der Pol

Opstand en overgave

 Dit verhaal zou overal en in alle tijden hebben kunnen plaatsvinden, maar het gebeurde nu en hier op dit station. Een lange overvolle trein liep binnen vanuit oostelijke richting en kwam met piepende en knarsende remmen tot stilstand. Er stapten slechts een handjevol mensen uit. De meeste passagiers  reisden liever door naar het volgende station, de eindbestemming van de trein.  Zowel uit een van de voorste treinstellen als uit het laatste achteraan, stapte een vrouw alleen het perron op. Beiden keken om zich heen, alsof ze hier nog nooit eerder waren geweest. 

Maria Mazarakis

Mijn sleutelmoment 2020

Zo, zeg! Dat meen je niet! Ga ik nou huilen in de Albert Heijn?! Niet een paar tranen, maar een zee aan water voel ik opkomen. Jezus, wat is er toch met mij aan de hand? Ik stap de Albert Heijn binnen en voel me plots ontzettend naar. Ik zie mensen elkaar ontwijken. Mensen die merken dat ze niet op anderhalf meter afstand zijn en dan van schrik opzij stappen. Ook als ik langs loop. Alsof de besmettelijkheid rondwaart. Alsof ik besmettelijk ben! Het is alsof de onzichtbare besmettelijkheid opeens toch zichtbaar wordt.

Carin Tiggeloven

Overgave/Het nieuwe jaar 2021

‘Je kunt wel heel erg willen, maar het leven wil even wat anders.’

‘ Ik was afhankelijk van alles. Ik kon mezelf niet douchen, had kookhulp, huishoudelijke hulp, gebruikte een zorgtaxi, want ik kon niet meer rijden. Van totale onafhankelijkheid ging ik naar totale afhankelijkheid. Die eerste twee jaar leverde ik telkens weer een innerlijke strijd. En daarna kwam de totale overgave, en de herrijzenis.