WAT ANDEREN ZEGGEN


Het is geen ‘gewone’ presentatie technieken training

Ik heb heel veel aan deze training gehad. Het is geen ‘gewone’ presentatie technieken training. Nee, het is veel meer dan dat. Veel aandacht gaat naar een goede opbouw van je verhaal. Nooit geweten dat hier een hele interpretatieleer achter zit en dat je kunt kiezen hoe je je verhaal opbouwt.

Meest belangrijke is dat ik heb geleerd hoe ik met mijn verhaal een publiek kan boeien. Je zet iets neer en neemt het publiek mee en in deze gezamenlijke reis gebeurt er echt iets.

Syt Odinga
Release Train Engineer at Aegon


Een unieke en spannende mix van persoonlijke ontwikkeling en wetenschap

Ik heb de training Retorica 1 gevolgd bij Jan. Een training die je leert om een gloedvol betoog te kunnen houden. In ieder geval dat is wat ik dacht toen ik er aan begon. Maar het is veel meer dan dat!

Je krijgt aan de ene kant veel kennis van theoretische modellen hoe je je eigen tekst kunt interpreteren. En aan de andere kant maak je kennis met de chakra’s en hoe die in te zetten. Een unieke en spannende mix van persoonlijke ontwikkeling en wetenschap. Dat in combinatie met het groepsproces waarin je samen reflecteert en leert maakt dit een training waar ik nog lang profijt van zal hebben.

Dirk Renkema
Coach, trainer, course creator bij dirkrenkema.nldirkrenkema.nl


Graven in de ziel en verbinden met het thema

 

Yoeke Nagel“Wat zijn er veel manieren om een tekst op te stellen! En wat brengt het veel persoonlijk inzicht als die tekst over mijn eigen visie moet gaan, over mijn ervaringen met belangrijke levensthema’s. Dat – en veel meer – leerde ik van Jan Vaessen, in de cursus Retoriek die ik bij hem volgde in Arnhem.

Als journalist, auteur, boekenvroedvrouw en schrijfcoach ben ik al jarenlang bezig met de kracht van teksten – en de kunst om een tekst nog sterker te maken met kleine ingrepen, een slimme opbouw, een mooie uitsmijter. Van Jan leerde ik hoe het houden van een betoog nog wel effe wat anders van me vraagt dan het opschrijven van een tekst. Ik moest opeens weer heel wat overwinnen om mijn persoonlijke verhaal voor te lezen voor mijn medecursisten en zelfs voor een volle kerk op de Dag van de Retoriek. Een gesproken tekst gaat dwars door je heen, terwijl je met een geschreven tekst nog wat afstand kunt houden tot je onderwerp.

De cursus Retoriek van Jan leverde me veel op. Techniek om een tekst op te bouwen of de opbouw ervan te herkennen in de tekst van een ander – okee, dat was mijn leerdoel toen ik aan de cursus begon en wat ik er ook uit kreeg. Maar wat me veel dierbaarder is zijn de intensieve vriendschappen en blijvende warme betrokkenheid van Jan, die uit de cursus voortvloeiden.

Een goed betoog schrijf je immers volgens de methode Jan alleen maar door te graven in de ziel, je te verbinden met het thema en met elkaar. Dat werkt. Omdat het houden van een betoog dan samen gaat met vertrouwen en inzicht.

Ik zou Jan’s cursus Retoriek aanbevelen voor iedereen die met tekst werkt, iedereen die spreekt in het openbaar en iedereen die bereid is naar zichzelf te kijken en te onderzoeken hoe je je verbindt met levensthema’s en met anderen”.

Yoeke Nagel
Damestasjeslezen, schrijfcoaching & levenslust


Jan heeft van/met ons een echte groep gemaakt waarin we optimaal konden leren van onszelf en elkaar

Het is alweer een paar jaar geleden dat ik de retorica cursus bij Jan volgde, en ik gebruik nog steeds bij elk ‘praatje’ en bij elke training of workshop de dingen die ik geleerd hebt van Jan. BWAD en nooit meer dan 6 denksprongen in 1 verhaal. Heerlijk die houvast.

Maar nog belangrijker dan de inhoud van Jans cursus heb ik geleerd van Jans manier van faciliteren. Vol bevlogenheid kennis overbrengen (en echt werkelijk wat past er veel in Jans hoofd!), ontzettend veel ruimte geven voor reflectie en kwetsbaarheid en met veel humor, dat is Jans begeleidingsstijl. Jan heeft van/met ons een echte groep gemaakt waarin we optimaal konden leren van onszelf en elkaar.
En nu ik zelf een paar jaar extra ervaring heb in het begeleiden van groepen en ook vaak zie wat er gebeurt als je niet zorgvuldig aandacht hebt voor groepsdynamiek, waardeer ik Jans rol des te meer.

Inmiddels doen een paar van mijn collega’s en kennissen mee met Jans nieuwe cursus retorica en ik merk bij mezelf dat ik door hun verhalen heimwee heb naar de heerlijke en leerzame middagen in Gasselte. Dus misschien wordt het toch tijd om mezelf een vervolgcursus cadeau te doen 🙂

Fanny Koerts
Founder Up to Us


Ik schuw geen enkel onderwerp meer

“Jan Vaessen en zijn leergangen Retoriek I en II zijn van grote waarde geweest voor het verbeteren van mijn retorische vaardigheden. Naast het uitdiepen van het verhaal, o.a. in denkbewegingen is er ook veel aandacht voor presentatie en echt contact maken met het publiek. Door de leergangen schuw ik geen enkel onderwerp meer als het om spreken in het openbaar gaat.”

Amy van Son
Community, event- en projectmanagement


Jan verkoopt cursussen Retoriek, maar levert inzicht in het leven.

543711642_1280x720“De cursus Retoriek heeft enorm veel voor me betekend. Niet alleen werden mijn teksten veel beter en gelaagder, ook waren de maandelijkse bijeenkomsten een enorme motor voor mijn persoonlijke ontwikkeling en bewustzijnsgroei.

Jan verkoopt cursussen Retoriek, maar levert inzicht in het leven.”

 

Basti Baroncini
Oprichter bij Debatcentrum Arnhem en trouwambtenaar gemeente Arnhem


De leergang retoriek heeft voor een blijvende stempel gezorgd op veel van de dingen die ik tegenwoordig doe

Raymond 3bc03dadbda2be3aa076f3f425c6498a_XLOpen, warm, onderzoekend en gedreven, het zijn wat mij betreft woorden die Jan als geen ander beschrijven. Als deelnemer van leergangen retoriek heb ik het genoegen mogen hebben om in het veilige veld dat Jan weet te creëren mezelf weer een stuk verder te ontwikkelen.
De kracht van de retorica, de interpretatieleer en de frisse benadering van jezelf als spreker heeft mij bij het spreken in het openbaar veel gebracht. De leergang retoriek heeft voor een blijvende stempel gezorgd op veel van de dingen die ik tegenwoordig doe. Ik ben dankbaar voor de warmte, kennis en wijsheid die Jan in dit proces heeft gebracht!

Raymond Witvoet
Adviseur, trainer en coach bij Team Performers

 

Jan geeft je door zijn persoonlijkheid continu lessen in jezelf zijn

Ja, waar moet je beginnen al je iets over Jan wilt zeggen. Voor mij is elk moment met Jan betekenisvol. Dit geldt vanaf onze eerste ontmoeting bij de start van de beginnerscursus retorica. Een warm, puur en fijn mens die gedurende de cursus met je “meeloopt”, natuurlijk in je leerproces om een inspirerend spreker te worden maar zeker ook in je levensproces. Jan ziet als geen ander dat deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

In mijn werk gebruik ik de adviezen van Jan bijna dagelijks als ik een verhaal opschrijf of uitspreek. De kern van de cursus (BWAD) zit erin gegriefd en zal ik gelukkig nooit meer vergeten. Daarnaast heb ik ook levenslessen van hem mogen ontvangen. Jan geeft je door zijn persoonlijkheid continu lessen in jezelf zijn.

Madeleen Uitdehaag
Associate lector at Saxion University en Erasmus Universiteit Rotterdam


Er is een voor, er is een na. Er na is voortaan altijd anders

Jij? Een cursus spreken in het openbaar? Retoriek, bij een theoloog? Of dat wel nodig was. Het ging me immers al goed af, voor een groep staan. Juist daarom, zei ik. En juist daarom bij Jan, die ik nog kende uit eerdere tijden. Het werden twee leerzame jaren. Leren van het maken van je eigen verhaal. Leren van het leren van je groepsgenoten. Opstaan, ervaren, vallen en weer opstaan.
De ambitie om al het geleerde te vatten in een ultieme masterproof verzoop in een aan alle kanten rammelend verhaal. Met genadeloze feedback van je groepsgenoten tot gevolg. Waarna in het volgende verhaal alles op z’n plaats viel omdat ik het geleerde consequent benutte in de opbouw van het verhaal. En de soms weerstand oproepende structuur in combinatie met de creatieve stilte juíst de ruimte creëerde voor flow, energie en écht contact met jezelf – en dus met je publiek. Genieten. Genieten.
Die ervaringen neem ik vrijwel dagelijks mee in m’n werk. Waarmee dit één van de spaarzame ervaringen is – een cursus overstijgend – met momentum. Er is een voor, er is een na. Er na is voortaan altijd anders.

Leo Lamb
Manager Regio Zuid en West at VVN Veilig Verkeer Nederland


TOPsport zonder einde en de drang steeds te willen ontwikkelen

Albert-KoopsIn mijn zoektocht binnen het aanbod, met een schat aan leeftijdservaring, altijd zoekende naar net dat beetje meer had ik ook in 2014 weer voor mijzelf besloten om mijzelf verder te willen ontwikkelen in het “spreken in het openbaar” Waar de één dan zegt, jij hebt dat helemaal niet nodig, dat kun jij zo wel, jij moet geen cursus doen, jij moet juist je authenticiteit behouden, voelden al deze goed -bedoelde uitspraken bij mijzelf compleet anders. Ik heb toen de keuze gemaakt om mij aan te melden bij Jan (Wajomer Retoriek), simpelweg om toch mijn “eigen gevoel” positief te willen veranderen. Te kijken hoe ik het voor elkaar zou kunnen krijgen om in ieder geval met mijzelf in balans te komen inzake dit mooie onderwerp. Om vervolgens de mogelijkheid te creëren om een mooie en boeiende presentatie te kunnen houden.

We kwamen op een fantastische zonnige dag in september 2014 samen, Jan, ik en 5 vrouwen, de andere cursisten, onder een boom in de tuin, beeld-denkend, wie wil dat nu eigenlijk niet! Vertellen over wie we waren, wat we kwamen doen en waar we vroeger het liefste mee speelden. Eerlijk gezegd? Best beetje ongemakkelijk, normaal hardwerkend in de keiharde realiteit van het dagelijkse leven, nu met 5 vrouwen in de zon, onder een boom vertellen waar je vroeger het liefst mee speelde. Ten eerste was dat voor mij al een paar dagen geleden, moest ook wel heel ver graven, om enigszins relevante informatie naar boven te kunnen halen. Dag 1 van de cursus, achteraf bijzonder leuk om alle verhalen te horen, te horen wat iedereen best diep geworteld bezig houdt, of bezig heeft gehouden in het leven tot aan vandaag de dag. Het was in ieder geval geen stoere mannenpraat, de inhoud was mij wel een klein beetje bekend maar gaf toch een compleet andere invalshoek in mijn eigen brein.

Vanuit stilte naar succes. We hebben dingen gedaan waar ik compleet geen raad mee wist, maar wat achteraf een verbluffend resultaat heeft opgeleverd. Graceland, de toekomstige cursisten gaan het beleven. Achteraf bezien heb ik er veel van geleerd, veel van de andere verhalen geleerd, in een fijne groep cursisten met ook allemaal weer een ander Graceland! Jan ik ben onderweg, nog steeds op reis! En ik zal zeker niet nalaten om aan wie meer van zichzelf te weten wil komen, beter in balans wil komen met zichzelf aan te bevelen om bij Wajomer Retoriek boeiend de stilte te beleven! Dank voor het fijne cursusjaar (vanzelfsprekend ook: Heleen, Nienke, Marijke, Anja en Karin) Hartelijke en warme groet ergens vanaf de route naar de stilte, Albert

Albert Koops
Eigenaar Koops Autoschade


Voor mijn persoonlijke ontwikkeling en professionele leven draagt deze cursus bij op meerdere aspecten.

lRD6z5nVDe cursus Retoriek van Jan is bijna niet uit te leggen. Het is een ervaring, een reis die je hongerig maakt naar meer. Naast de nodige theoretische onderbouwing, de filosofie en alle bouwstenen die je nodig hebt om de energie tussen jou en publiek te laten stromen is het een bijzonder groepsproces. Leren en luisteren, naar en van elkaar en Jan die daar de verbindende factor in is.

Ben nog steeds lerende en door Jan ga ik poorten door op spreek en schrijf gebied. Voor mijn persoonlijke ontwikkeling en professionele leven draagt deze cursus bij op meerdere aspecten. Met deze kennis en ervaring zal ik door ervaring en toepassing dit steeds beter in de praktijk kunnen brengen.

Dank Jan.

Marguerite Evenaar
Eigenaar Evenaar & Partners


Het beste cadeau wat ik mezelf ooit heb kunnen geven sinds ik ben afgestudeerd

0f8358f“De leergang retoriek heeft mijn denken én spreken enorm gescherpt. Het heeft veel meer lagen en perspectieven ingebracht in mijn verhouding tot de wereld om me heen en de wijze waarop ik de verbinding daarmee vormgeef.

Voor mijn werk heeft het me echt vleugels gegeven. Zowel in schrijven als ook in het spreken in het openbaar. Ook kan ik me veel beter concentreren op de ander. ben ik een aandachtiger luisteraar geworden. Inhoud en vorm kan ik beter scheiden én zelf kan ik er ook meer mee spelen. Ik kan veel beter aanvoelen welke vorm bij mijn (zeer verschillende) publiek past. Juist, of misschien wel meer nog als het gaat om wat er tussen de regels door eigenlijk wordt gezegd.

Daarnaast waren de maandelijkse retoriek middagen een baken van rust en werkelijke verdieping die me de weken erna heel veel stof tot nadenken gaven. jan was écht een leermeester die zowel oog had voor de groep in zijn totaal, maar ook nooit een ieders persoonlijke leervragen uit het oog verloor. Zijn nuchterheid in combinatie met zijn heerlijke humor en ontzettende brede kennis maakten de middagen stuk voor stuk tot een feest.

Het beste cadeau wat ik mezelf ooit heb kunnen geven sinds ik ben afgestudeerd.

Anook Cléonne Visser
Beeldbouwer en autonoom kunstenaar


Speechen vauit een heel ander perspectief

Geert Kamps“Begin 2015 mocht ik een dag ‘proeven’ aan Jan zijn manier om mensen te inspireren vanuit een heel ander perspectief te speechen. Om zelf nóg beter te worden als gastspreker en meer verdieping voor eigen trainers trainingen te krijgen, schreef ik mij in voor de Retorica Leergang 1. Ik koos hier o.a. voor omdat Jan aanbevelingen krijgt van innovators en entrepreneurs die op dit moment het omdenken in Nederland versnellen.

Vanaf sessie 1 van de leergang heb ik mij laten onderdompelen in een hele andere manier van kijken naar mijzelf als middel om andere mensen te inspireren en verbinden. Waarbij Jan net zo makkelijk de link met zijn eigen preken in de kerk legt, als met de uitdagingen waar wij als individuen en samenleving voor staan. De manier waarop Jan ons als groep heeft verbonden met de filosofie en retoriek als ‘excuus’ werkt hartverwarmend. Ik zie uit naar Retorica leergang 2!”

Geert Kamps
Mede-eigenaar en trainer bij Windeffect BV


Geen retoriekkunstje

_______________9361460_orig“Verbazingwekkend hoeveel interpretaties er zijn en vanuit hoeveel perspectieven je een betoog kunt opbouwen.

Het heeft me veel inzicht gegeven hoe je vanuit verbinding met het onderwerp, je toehoorders en jezelf kunt spreken. Geen retoriekkunstje om anderen te overtuigen, maar wel een nadrukkelijke uitnodiging om met elkaar denkbewegingen te ontwikkelen om samen tot grotere wijsheid te komen.

De cursus zelf? Een kadootje voor je ziel! Het verheldert zoveel dat het helend werkt en je in het centrum van je kracht komt. En Jan is daarbij een groot inspirator en een zorgvuldige begeleider van de groep.”

Gert Godlieb
Adviseur Business Development Cedexis Medical Eyewear


Geen Quick Fix, maar een diepgaand verhaal over filosofie en levensbeschouwing

Sanne Roemen“Ik volgde de cursus Retoriek in oktober 2009. Jan is een schitterende vent die zichtbaar geniet van het geven van de cursus en die met een dosis humor en nederigheid zijn ding doet. De groep is klein en intiem en hij creëert een veilige sfeer om in te experimenteren en te werken.

Het is is geen Quick Fix, maar een diepgaand verhaal over filosofie en levensbeschouwing. Waarbij iedereen zijn eigen weg vindt en vorm geeft. De cursus heeft de manier waarop ik mijn bronnen beschouw en interpreteer, en de manier waarop ik mijn verhaal bouw, fundamenteel beïnvloed.

Nu, zeven jaar later kan ik zeggen dat een aantal lessen echt als basismechanisme in mijn manier van werken zijn ingesleten. Ze maken dat wat ik vertel altijd heel dicht bij mezelf staat, waardoor het ook veel makkelijker is geworden om te ‘freestylen”.

Sanne Roemen
Online strateeg en conceptontwikkelaar en blogger bij sanneroemen.nl