Blog

25
dec

Kerstnacht 2019

Thema: leven op basis van ontspanning en liefde

Overdenking

1) Een denkexperiment

Het is mijn stellige overtuiging, dat, als je je leven baseert op ontspanning en liefde i.p.v. op angst en verkramping, zo’n levensinstelling niet alleen voor jezelf heel plezierig is, maar dat het ook heel ver doorwerkt en ook anderen van positieve energie voorziet. We hebben dat hier ooit al een keer eerder in de kerstnacht meegemaakt, toen ik de preek begon met het experiment van luisterend zingen. Weet je nog dat we met z’n allen gingen staan, ons eerst gingen aarden en toen de klank ‘oo’ van het oervertrouwen produceerden, maar dan zo dat je buurman of buurvrouw ook nog kon horen zingen? Het resultaat was een perfecte harmonie waarin iedereen opging in een groter geheel dan z’n eigen kleine beperkte ego. De conclusie was toen: zo moet het engelenkoor ongeveer geklonken hebben. 

Vandaag wil ik weer een experiment met jullie doen. Een denkexperiment dit keer. Je kunt dus gewoon blijven zitten. Kijk maar eens hoe ver je er in wilt meegaan. Stel je voor: alles wat we hier vanavond horen – het kerstverhaal – zingen – de teksten van de kerstliederen – met elkaar delen – het geloof in een betere wereld – wordt het komende jaar gewoon werkelijkheid, omdat het allemaal op waarheid berust. Ja maar, en Trump dan, Ping, Poetin, klimaatverandering, de uitstoot van allerlei schadelijk spul, de politiek …  Eh, eh, nog niet tegensputteren, het is maar een experiment. We denken nog even verder. Stel je voor, dat er in de hogere spirituele dimensies die ons verstand ver te boven gaan zo’n tweeduizend jaar geleden is besloten tot een totale reset van de door rampen getraumatiseerde planeet aarde. En dat hebben ze gedaan door een vertegenwoordiger te sturen die dat zou gaan bewerkstelligen. Hij werd geboren in uiterst schamele omstandigheden. Z’n kraambezoek bestond uit dubieus volk zonder veel invloed. Het ging hier om een koning zonder macht, maar wel één met een bijzondere uitstraling m.b.t. heling van diepe wonden, vergeving van schuld en verzoening van vijanden. 

Nou dat was ook echt wel nodig, want wat is er een rampspoed over onze planeet uitgestort in haar hele bestaan. Meteoriet inslagen waardoor miljoenen jaren geleden de dinosauriërs en vele andere soorten leven uitstierven. Het leven op aarde was echt niet veilig, je moest vechten om te overleven. Zo roeide zo’n honderdduizend jaar geleden de homo sapiens alle diersoorten en andere mensachtigen die een bedreiging vormden voor z’n voortbestaan gewoon uit. En hij was daarin bijzonder succesvol. En dan de ijstijden die het leven op aarde wel heel erg moeilijk maakten. De laatste hield zo’n 12.000 jaar geleden op, zodat de aarde weer opwarmde. Daardoor steeg de zeespiegel, wat weer voor zondvloeden over de hele wereld zorgde met alle catastrofale gevolgen van dien. Diep getraumatiseerd zijn we hier met z’n allen uitgekomen en erg toe aan een totale reset, aan heling van alle diepe wonden die we al die tijd in de genen met ons hebben meegedragen en doorgegeven en nog steeds doorgeven. Nou die reset is begonnen in een stal in Bethlehem met verstrekkende gevolgen, namelijk krachtig stromende liefdevolle energie die alle trauma’s heelt en zodoende heel de aarde en zelfs de dimensies daarbuiten met elkaar verbindt en het leven goed maakt. Stille nacht, heilige nacht! Vrede en heil wordt gebracht aan een wereld verloren in schuld; Gods belofte wordt heerlijk vervuld. Amen Gode zij eer. Amen Gode zij eer. Tot zover het denkexperiment. Denk er eens even over na. Ben je er nog, of heb je allang afgehaakt. Stilte … 

2) Een holistische benadering

Het aardige van zo’n experiment is, dat je gaat nadenken waar je je heil van verwacht en hoe dat in z’n werk moet gaan. Top down of bottom up? Wacht je tot de grote gesloten systemen alle problemen hebben opgelost, zodat je zelf in alle hectiek van het dagelijks leven op grote en op kleine schaal een beetje tot rust kunt komen? Of begin je bij jezelf en laat je de krachtige liefdevolle energie toe in je eigen leven in het vertrouwen dat dit als een olievlek z’n uitwerking zal hebben naar buiten toe, in je persoonlijke leven, je gezinsleven, je werkzame leven enzovoort en zo verder. Mijn ervaring is dat de laatste – de bottom up – benadering het meest effectief is. Niet zo gemakkelijk natuurlijk, want het vraagt wel wat van je in de sfeer van zelfonderzoek, vertrouwen, positieve inzet, maar wel heel effectief. Effectief in die zin dat donker familiekarma wordt opgelost, diepe wonden worden geheeld, je jezelf kunt verzoenen met je verleden, je jezelf en anderen kunt vergeven voor wat is misgegaan. Zodoende word je bevrijd van een heleboel angsten, onzekerheid en andere duistere tegenkrachten, die je belemmeren om te zijn zoals je bedoeld bent. Een stralend lichtpunt van pure liefde voor wie het leven goed is. En dat heeft een positieve uitwerking op heel je omgeving.

Niet zo gemakkelijk, nee natuurlijk niet. In m’n werkzame leven als predikant heb ik gemerkt dat er geen familie is, waar alles alleen maar goed gegaan is. Ook in mijn eigen familie niet trouwens. Altijd is er wel ergens sprake van diepe wonden, oude vetes, gevechten om bestaansrecht en ga zo maar door. Bij de één meer dan de ander, maar toch. En gezien de voorgeschiedenis van de mensheid als geheel is dat ook volkomen logisch. Het leven op aarde was echt niet veilig, je moest vechten om te overleven. Maar als je gelooft dat er een liefdevolle helende energie is, die in het donker van een stille nacht werkzaam is, ook in de diepste donkerste krochten van je eigen ziel, dan helpt dat enorm om je angsten te benoemen en vervolgens los te laten. Dan kan die energie in je hele wezen gaan stromen en diepe wonden en trauma’s helen. Dan weet je dat de bedoeling van het leven niet de angst en de strijd op leven en dood is, maar vrede en ontspanning, heil voor alle volkeren, verbindende liefde dus, waarmee het leven voor ons allemaal goed wordt. Door de strijd scheid je jezelf af van de ander en stroomt er helemaal niks. Door de liefde word je verbonden met je hele zelf en met de ander en gaat er van allerlei moois stromen met verstrekkende gevolgen.  

Hoe ver die gevolgen strekken? Daar kun je niet veel met zekerheid over zeggen. In ieder geval verder dan als je in je eentje blijft strijden. Verder is het een kwestie van ervaring en geloof. Ik geloof dat alle dimensies – en niet alleen die waar wij op aarde mee hebben te maken – met elkaar verbonden zijn. En ik geloof dat er een universele liefdevolle helende energie is, die met al die dimensies is verbonden en die werkt in de stilte van de nacht. Tja en als je dan één klein stapje zet op het pad van de verbindende liefde dan werkt dat heel ver door. Hoe ver? Probeer het eens uit zou ik zeggen en zie zelf hoe ver het je brengt! 

3) Een jaar lang kerst

Uitproberen, dat is de diepere zin van een experiment. Wie weet, bevalt dat uitproberen je wel zo goed, dat je het niet tot kerst beperkt maar er volgend jaar gewoon mee door gaat. Dan ervaar je een jaar lang kerst en is het experiment geen experiment meer, maar een leefwijze geworden. Een lifestyle – zoals dat tegenwoordig in goed Nederlands heet – een lifestyle die een positieve boost betekent voor jezelf en heel je omgeving. En zo kan het experiment aarde ook zo nog maar een succes worden. Geniet ervan zou ik zeggen. Fijne kerst allemaal en een gelukkig, liefdevol nieuwjaar. Amen.    

Voorbeden.

Lieve God, 

Wij danken U dat we alle ontwikkelingen, op kleine en op grote of zelfs universele schaal met vertrouwen tegemoet mogen zien. Dank voor Uw liefdevolle energie en voor het Goddelijke licht, waarmee U in onze beperkte menselijke werkelijkheid met al z’n gesloten systemen dóór breekt, Uw schepping vasthoudt en bewaart. Help ons om ons geloof in Uw goede bedoelingen te bewaren, zodat ons leven zinvol, betekenisvol blijft en we ook van echte betekenis kunnen zijn voor elkaar en voor een groter geheel dan ons eigen kleine ego. 

Wees met iedereen die de weg kwijtraakt in de warboel van de tijd. Rouw, psychische nood, onzekerheid, verwarring, eenzaamheid of ziekte, er zijn zoveel redenen waardoor we het zicht op U kwijtraken. U kent ons beter dan wij ons zelf kennen, en we bidden U: heel onze diepe wonden. Hou ons vast Heer en vul ons met verbindende liefde, met Uw liefde waarin we onze eigenheid gaan delen met elkaar en het mooi wordt in en om ons heen. Wees zo ook met ons in de stilte van de nacht en vul ons hart met Uw warme nabijheid.

Stil gebed 

Onze Vader.

Zegen

Na het stille gebed, is voor mij het doorgeven van de zegen nog steeds het belangrijkste hoogtepunt van elke kerkdienst. De zegen roept de liefde van God op uit z’n onuitputtelijke bron om zich te voegen bij de liefde die ons hier met elkaar verbindt, zodat we allemaal nieuwe betekenis gaan ervaren. We beantwoorden de zegen met het Taizélied Ubi caritas en dat betekent ‘waar vriendschap is en liefde daar is God.’ Neem die liefde van hier mee de wereld in en strooi die rond waar je maar kunt, want dan pas gaat ie ook echt werken niet eerder. Weet je daarbij gezegend want: 

De warme nabijheid van God onze Vader, de rustige liefde van Jezus Christus onze Heer en de actieve kleur- en luisterrijke gemeenschap met de Heilige Geest is en blijft met ons allemaal. 

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.